TÁJÉKOZTATÓ A 2021. JANUÁR 1-JÉTŐL ÉRVÉNYES ADÓZÁSI VÁLTOZÁSOKRÓL

Tisztelt Adózóink!

 GÉPJÁRMŰADÓ

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően – 2021. január 1-jétől – a gépjárműadóval kapcsolatos teljes körű hatósági ügyintézést az állami adó- és vámhatóság (továbbiakban: NAV) látja el.

A 2021. január 1-jétől kezdődő időszakra járó adót a NAV számlájára kell megfizetni. A NAV tájékoztatása szerint az év elején minden érintettnek határozatot fognak küldeni a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. Ettől az időponttól kezdve Hivatalunk a 2021. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozó gépjárműadóról tájékoztatást sem tud adni, ezért kérjük, hogy erre vonatkozó kérdéseikkel az állami adóhatósághoz forduljanak!

A 2021. év előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében továbbra is Hivatalunk jár el. A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni.

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően (2021.január 1-jétől) az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettséget – ideértve az adóbevallás kijavítását, illetve az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti (20HIPA, 21HIPA).

Az E-önkormányzat portál felületén a fenti helyi iparűzési adó űrlapok visszavonásra kerültek.

Megértésüket köszönjük!

Önkormányzati Adóhatóság