Pajtaszínházat avattunk Zalaszentmihályfán

Évekig vártunk rá, hogy megépüljön, a gyerekek tavasszal már meghúzódtak a védelme alatt, ünnepélyes átadását június 7-én tartottuk. Hottó zalaszentmihályfai településrészén régóta áhítozott a lakosság egy közösségi térre. Idén elkészült a pajtaszínház, mely ezután a kulturális és szórakoztató programok otthona lesz.

Régen a lakóházak mögötti csűrben a gabonát csépelték, az építmény a mai népi építészetben közösségi térként jelentkezik újra. Az elkészült épülethez az Európai Unió és Magyarország Kormánya közel 2 millió forint pályázati támogatást nyújtott, melyhez a helyiek társadalmi munkában tették hozzá a saját adományukat.

Az épület megépülése egy három és fél éves folyamat eredménye. Annak idején, az önkormányzati választásokkor is fontosnak tartottam, hogy a Hottótól 2 kilométerre levő a településrésznek is legyen egy olyan fedett közösségi tere, ahol a rendezvények megtarthatók. A tetszetős és szép pajtaépület javarészt önkéntes munka eredményeképp jött létre, mely az eleinte kétkedők tetszését is elnyerte. Sok-sok ember munkája van ebben az épületben, akik mindenféle fizetség és díjazás nélkül segítettek.

Az épület tervezése Császár János munkáját dicséri, aki mellett ácsok, festők, bádogosok, térburkolók vettek részt a kivitelezésben. Az új közösségi teret Szalai Attila atya szentelte fel, majd az épület létrejöttében aktívan résztvevők közösen vágták át az épület átadását jelképező nemzeti színű szalagot.

Zalaszentmihályfán minden évben hagyomány, hogy májusfát állítanak a helyiek, idén külön öröm volt számunkra, hogy a májusfa kitáncolás mellett ezt a szép épületet is átadhatjuk.

Az új színpadon műsort adott a csonkahegyháti Csillagvirág Dalkör, vidám dalcsokorral készült a Kishottói Népdalkör és a Telekesi Dalkör. A szervezők mindenkit megvendégeltek lángossal és palacsintával, a vadpörkölthöz elengedhetetlen szarvast a helyi Nimród vadásztársaság tagja, Vincze Ferenc polgármester vadászta. Tamás István citerazenével szórakoztatta az egybegyűlteket, majd az estébe nyúló programon a májusfát is kitáncolták.

( Pataki Balázs nyomán)

Az avatáson készült képek az alábbi linken elérhetőek:

https://picasaweb.google.com/104412650458813363237/PajtaszinhazAvatoEsMajusfaKitancolas2014