Az első hottói farsangi alakoskodás – nagy sikerrel!

Az utolsó pár évben jó néhány nagy sikerű rendezvényt sikerült megszerveznünk Hottón: különböző gyermek játszóházakat, napközis gyerektáborokat, a Hottói Babparádét, amelyek a környéken már ismertté váltak, Mikulás estet és a Hottói Karácsonyi játékokat, amely egy valódi színházi élményt jelentett a közönségnek, a betlehemezést, amely nélkül már nem is tudjuk elképzelni a karácsonyi ünnepeket. Nagyon  fontos volt számunkra, hogy a  hottói őslakosok is egyre nagyobb szeretettel fogadják ezeket a kezdeményezéseket...

De régóta még egy álmot dédelgettünk magunkban: a hottói utcákon zajló farsangi alakoskodásról ábrándoztunk – élő muzsikával, látványos óriásbábokkal, jelmezekkel, felnőtt résztvevőkben felszabadult játékkedvvel, tánccal, esti mulatsággal, hejjel-hujjal, kiszebáb temetésével.  Csak azt nem tudtuk, hogyan vesszük rá a felnőtt hottóiakat arra, hogy ne csak nézői legyenek ennek a játéknak, hanem ők is, “valódi bőrüket” otthon hagyva,  tetőtől talpig jelmezbe öltözve induljanak a farsangi felvonulásban, a hottói utcákon. Állítólag a felnőtt hottóiak régebben jártak alakoskodni, de annak sajnos semmilyen nyoma nem maradt meg - néhány említésen kívül, se fényképeket, se dallamokat vagy szövegeket nem sikerült kinyomoznunk - a hagyományt tehát újra kellett teremteni. Végül a Hottói Polgárőr Egyesület által (tavaly beadott és megnyert) pályázat hatására végre konkrét készülődések indulhattak el. Nagy meglepetésünkre - talán éppen az előző közös élményeink összekovácsoló hatásának köszönthetően a hottói családok győzködés nélkül is rábólintottak a kezdeményezésre.Az idei naptári adottságok csak igen rövid farsangi időt szabtak nekünk, nem volt sok idő a jelmezek elkészítésére, sem a rendezvény szervezésére, de annál intenzívebben vágtunk bele a munkába. Úgy terveztük - idén csak a legalapvetőbb jelmezeket és jeleneteket tudjuk létrehozni – amennyiben a rendezvény sikerül, az elkövetkező évek során mindig valamivel bővíteni és tökéletesíteni lehet a rendezvényt és a jelmezeket. De már az idén is élvezhettük számos hottói érdeklődését, támogatását és segítőkészségét, mely segítség ilyenkor a munkába bevett energiát duplázni tudja! Nem csak hogy elfogadták a farsang egységes arculata miatt általunk felajánlott, hagyományos karaktereket (pl. Medvét, Papot, Gólyát, Korrupt Rendőrt, Bankárt, Cigányokat, Tyúkot, Halált, stb.), mindenki maga módján segített is saját jelmez létrehozásában. A Horváth Iminek a pályázati papírmunka lebonyolításán kívül a Kamasz Laci által vezetett pótkocsis traktort sikerült szerveznie és finom bort biztosítania. A Mühlné Marika fantasztikus sütő-főző csapata megküzdött a farsangi lakomával kapcsolatos feladatokkal és már a szombat déltől etették-itatták a készülődő maskarákat. Sokan segítettek a Faluház termének felkészítésében, majd takarításánál is.

 

Hogy a lelkesítésünk eléggé meggyőző volt, a távolról érkező vendégek nagy száma is megerősítette.  Mit sem érne a farsangunk rá termett zenészek nélkül, akik a szombathelyi Mesebolt Bábszínházból érkeztek annak ellenére, hogy nagyon elfoglaltak voltak: bemutató előtti készülődésből szakították az idejüket – így bor és pálinka kóstolgatás mellett harmonika, trombita, fuvola, nagy dob, nagy cinntányér és harsány dalolás a felvonulás egész ideje alatt nagyszerű hangulatot varázsoltak a többi maskarák szívébe! A színészeken kívül Budapestről és Kecskemétről is érkeztek vendég-maskarák, és mindenki fantasztikusan érezte magát – többször is elhangzott a kérdés, hogy van-e ház eladó itt, Hottón, ahol így zajlik az élet...Az egek is jóságosak voltak hozzánk – a kitűzött napon se eső se hó zápor, se kegyetlen hideg nem űzött minket.

Szombaton (február 9.-én) délben a Faluházban találkoztunk, hogy a jelmezeken még az utolsó igazításokat elvégezzünk és egymást a maszkok felvételével, rögzítésével segítsük. Kettőkor, - a neki hihetetlenül illő Pap jelmezbe bújt - Vincze Feri polgármesterünk nagy bizalommal  adta át a falu irányításának a jogát a Farsang Királyának - Varga Péternek. A varázs-szakács csapat által készített remek pince pörkölttel és csoda-fánkkal megerősítve felszálltunk a traktor platójára és - kissé összepréselve, de dalolva és muzsikálva - elindultunk először is egyenesen Bödébe. A nem tervezett útvonal bővítését utolsó pillanatban a Pap javasolta, mivel Bödén aznap a bödei focicsapat disznót vágott – jól gondolta, hogy ott a helyünk... Meg is lepődtek a bödeiek, amikor nagy hejjel-hujjal megérkeztünk! Sajnos a szépséges Vénlányunkat (Luther Gabi) nem tudtuk férjhez adni senkihez, az óriás Tyúkot (Boráros Laura) sem akarták megvenni az örökké várandós Cigány asszonytól (Boráros Milada), pedig jó üzlet lett volna. Az akkor már felporciózott disznót sem tudtuk elvenni tőlük, pedig az igazi “hottói bankókkal” akart érte fizetni a méltóságos Bank of Hottó (Boráros Szilárd), amelyeken maga a “nagyságos polgármesterünk” arca ragyogott... A drága kis Medvénktől (Koródi Jani) is tartottak a Bödeiek, pedig olyat lehetett volna vele táncolni! Nos, talán jövőre megférfiasodnak a bödei lányok...a Gólya (Pfeifer Zsófi) azért körbe is csípte őket, hogy jövőre sok gyerek szülessen Bödén. És hogy segítse ezt, a Farsangkirály úgy döntött, hogy Bödét csatolja Hottóhoz. A javaslatát senki nem ellenezte! Böde sikeres kolonizálása után újra felszálltunk a farsangi paripánkra és elindultunk Zalaszentmihályfára.

Zalaszentmihályfaiak, az ám a nép! Amikor megjelentünk, kiszaladtak az utcára, finom süteményekkel, borral, pálinkával kínáltak minket, Medvénket csak ölelgették, örültek neki, táncoltak vele! A Doktor (Kóbor Orsi), Védőnő (Kóródi Edit) és Vörös Nővér (Járányi Orsi) jól megvizsgálták és megdicsérték a Zalaszentmihályfaiak egészségi állapotát, így a Cigány-jósnő (Fülöp Zoli) csak ragyogó jövőnek jeleit olvashatta ki a tenyerükből. A Halál (Vass Krisztián) csak a tisztességes távolságról nézte a jeleneteket...

Zalaszentmihályfáról utaztunk Hottóra, hogy a hottói népet is felvidítsuk, de üresek voltak az utcák...talán azért, mert hogy nem voltunk otthon?! A fenti Hottó jó hírét csak  Rózsika néni mentette meg, aki borral erősítette a már kissé elfáradt maskarákat. A Dózsa György utca végén is csak a Némethné Rózsi néni szaladt ki a ház elé finom csoki bonbonnal. Rendes fogadást a Dömök családnál kaptunk – alaposan meg is kóstoltuk a pincéjük kincseit!

Akkorra már beesteledett, a farsangi gyereksereg már fázott, jó volt bebújni a fűtött Faluházba, ahol már a fantasztikus töltött káposzta várt minket. Így új erővel feltöltődve lendülhettünk neki a farsangunk táncos estéjének! Rajtunk kívül még sok vendég érkezett Hottóról és Zalaszentmihályfáról, és a hangulat újra szépen kikerekedett! Nem hiányzott a megígért virágos tánc, a Vénlányért végül két vőlegény küzdött meg a színpadon – a Korrupt Rendőr (Luther Tibi) és a Medve a Pap áldásával egymásnak ugrottak. Ki lett a győztes, arra már senki nem emlékszik...annyit táncoltunk a farsangi lakodalmon!

Aztán eljött a Kiszebábu (szalmabáb) elégetésének az ideje – vele együtt minden tavalyi bajunkat, sárunkat, slamasztikánkat égettük el, hogy az újév tavaszodó idejét tiszta fejjel várhassuk. Talán sikerült, bár másnap reggel finom, csendes, de véget nem érő  hóhullásra ébredtünk...aztán három napig esett még a hó...de akkor sem tudta betakarni a farsangi élményeinket! Gyönyörűen sikerült a farsangunk - hála mindenkinek, aki részt vett benne és segítette az álmunk valóra válását!

A farsangról sok remek fénykép készült, amelyek a következő napokon interneten, facebook-on keresztül terjedtek tovább. Így nem csak a rokonoktól és a barátainktól kaptunk nagy dicséretet (sokan közülük nagyon sajnálták, hogy nem lehettek itt), de akár külföldről, ismeretlen drukkolóktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk! Már most sokan ígérték a jövő évi részvételüket!

Hát - másutt tán a kedély vedlett – ám Hottón tombol az élet!

Hajrá, Hottó!

Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki segített, készült, jött és velünk örült!

Boráros Milada